Syrou Melathron
Κρατηση

Σύρος

Η Σύρος βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου και ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη Σουρ ή Συρ, που σημαίνει «βραχώδης», καθώς αναδύεται από τη θάλασσα σε μορφή γυμνών και απότομων βράχων. Μια άλλη εκδοχή θέλει το όνομά της να προέρχεται από το φοινικικό ουσύρα ή ουσούρα που σημαίνει ευτυχισμένη.

Το νησί άκμασε κατά την αρχαιότητα με πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων να έρχονται στο φως στα τέλη του περασμένου αιώνα. Σε αυτό τον «ευτυχισμένο βράχο» λοιπόν γεννήθηκε πριν από 3.000 χρόνια ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς. Βαφτίστηκε από τους αρχαιολόγους «Κέρος-Σύρος Πολιτισμός» (η Κέρος είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησί κοντά στην Αμοργό), αλλά έγινε γνωστός ως Κυκλαδικός Πολιτισμός.

Η πρώτη ιστορική αναφορά του νησιού γίνεται από τον Όμηρο, που την αναφέρει ως «Συρίη» και την αποκαλούσε από τότε «δίπολις», δηλαδή είχε δύο πόλεις:

την Ποσειδωνία και τη Φοινική:

"Συρίη λένε το νησί-αν το χεις ακουστά σου-
στην Ορτυγία πιο ψηλά στο γύρισμα του ήλιου,
όχι πυκνοκατοίκητο, μα καρποφόρο μέρος,
βοσκότοπο, πολύσταρο μ’ αμπέλια και κοπάδια.
Πείνα ποτέ δεν έπεσε στη Χώρα μήτε αρρώστια
κακή, που τους ταλαίπωρους θερίζει ανθρώπους.
Μα σαν γεράσουν των θνητών οι φάρες, τότε ο Φοίβος
θα ‘ρθει ο αργυροδόξαρος κι Άρτεμη μαζί του
και με πυκνές σαΐτες τους, τους γλυκοθανατώνουν.
Δυο πολιτείες είναι εκεί κι όλα σε δυο μοιράζουν
κι είχανε τον πατέρα μου κι οι δυο για βασιλιά των
τον Κτήσιο του Ορμένου γιό, με τους θεούς παρόμοιο.
"

Το 1207 η Σύρος κατελήφθη από τους Ενετούς και βρέθηκε κάτω από τη διοίκηση του Δούκα της Νάξου. Την εποχή εκείνη δημιουργήθηκε η πρώτη πόλη στην κορυφή του ψηλότερου λόφου που βρισκόταν κοντά στο μέσο του νησιού. Η σημερινή της ονομασία είναι Άνω Σύρος. Εκεί χτίστηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου, η Καθολική Επισκοπή.

Το 1566 το νησί κατελήφθη από τους Τούρκους, αλλά καθ' όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας βρισκόταν υπό την προστασία του Πάπα και της Γαλλίας. Στα 360 χρόνια της φραγκικής κατοχής οι ντόπιοι προσηλυτίσθηκαν στο καθολικό δόγμα. Το 1617 όμως ο Τουρκικός στόλος καταστρέφει το νησί. Κατά τον 19ο αιώνα η Σύρος γνώρισε μεγάλη εμπορική, βιομηχανική και πολιτιστική ανάπτυξη και ειδικότερα η Ερμούπολη, που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες Χιώτες, Σμυρνιούς, Ψαριανούς, Κάσιους και Κρήτες. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους το 1821 η πόλη μετατράπηκε σταδιακά σε μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα του νησιού της Σύρου και του νομού Κυκλάδων. Τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια της πόλης, μεταξύ των οποίων είναι και το Σύρου Μέλαθρον, είναι οι αδιαμφισβήτητες αποδείξεις της άνθισης εκείνης της εποχής.

Η Κατοχή, ο λιμός του 1941 και οι βομβαρδισμοί, καταστρέφουν την κοινωνικο-οικονομική ζωή του νησιού. Η προσπάθεια ανασυγκρότησης, για μία ακόμα φορά στην μακραίωνη ιστορία της Σύρου, αρχίζει με την απελευθέρωση.

Σήμερα η Σύρος αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό διακοπών. Σ’ αυτό συντελούν η θέση και η άγρια ομορφιά της, η ιστορία κι η μοναδική της ατμόσφαιρα, τα αξιοθέατα και η διασκέδαση στο νησί με τα πανηγύρια, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και φυσικά τη νυχτερινή ζωή.

Τοποθεσια

Τοποθεσια

Η Σύρος αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό διακοπών.

Περισσοτερα
Πώς να φτάσετε

Πώς να φτάσετε

Προσβαση στη Σύρο

Περισσοτερα
ΕΣΠΑ